Mathilde Nobel

Wat betekent de geschiedenis wanneer deze ver van ons verwijderd is? Wat voor geschiedenis draagt het beeld met zich mee? De geschiedenis zoals we deze in verschillende tijdperken aangereikt krijgen zorgt voor groot onbegrip tegenover tijd en zijn fluïde vorm.

Mathilde Nobel gelooft niet dat de geschiedenis zich beperkt tot de kaders waarin ze geplaatst worden. Tijdperken kunnen door elkaar heen bewegen en leven voort. Vanuit deze kritische houding bevraagt ze onze historische kaders. Binnen haar onderzoek is ze op zoek naar de gelaagde betekenis van beeld, met als startpunt de werken van Michelangelo. Door beelden in verschillende contexten te plaatsen en ze in verschillende media te uiten, ontrafelt Mathilde betekenissen van het werk.

Michelangelo’s David is niet alleen maar een beeld dat zich binnen een afgebakend tijdperk manifesteert. Hoe ga ik mij anders tot het beeld verhouden zodra het uit zijn originele context is gehaald en zich manifesteert als schilderij, performatief object en als onderdeel in een digitaal landschap?